כריית מטבעות דיגיטליים ללא הגבלה ? זה מה שאתם חייבים לדעת על מלאי כרייה!
כריית מטבעות דיגיטליים ללא הגבלה
אחת השאלות שעולות מכריית מטבעות דיגיטליים זה האם באמת אפשר לכרות אותם ללא הגבלה.
אחת השאלות המעניינות ביותר שעולה בתחום כריית המטבעות, זה האם ניתן לכרות אותן ללא הגבלה ואיך הרשת שומרת על ערכם.
אז לפני שנמשיך התשובה החד משמעית היא לא!
כל מטבע שנוצר, נוצר בסכום מסויים שקבוע מראש לצורך העניין ביטקוין נוצר בסכום של 21 מיליון מטבעות.
איך זה עובד ?
הביטקוין הוא, מה שנקרא, "מטבע סופי" – כלומר, יש כמות מוגבלת בלבד של מטבעות שניתן לכרות, שלאחריה לא יונפקו יותר מטבעות ביטקוין חדשים לעולם, הכמות הסופית של מטבעות הביטקוין שניתן לכרות, היא 21 מיליון מטבעות.
הביטקוין תוכנן כך מראש על ידי יוצרו, וה"דד-ליין" שהוא קבע לכריית הביטקוין האחרון, הוא בשנת 2140.
המערכת בנויה בצורה כזו, שכל 4 שנים בממוצע, נכרית חצי מכמות המטבעות שנותרו לכרייה (מתוך סך כל המטבעות שצריכים להיכרות). מה שאומר, אגב, שגם התגמול שהכורים מקבלים עבור פתירת בלוק חדש שמצורף לשרשרת, נחתך בחצי פעם ב-4 שנים, בהתאם לכמות המטבעות שנשארו.
כך שבתחילת הדרך, עבור כל פתירת בלוק חדש, הכורה היה מקבל 50 מטבעות ביטקוין חדשים לחשבון שלו.
4 שנים מאוחר יותר, כשכבר נכרו 10.5 מיליון מטבעות שיצאו לשוק (חצי מהכמות הזמינה לכרייה בסה"כ), התמורה לכורים ירדה ל- 25 מטבעות, ולאחר 4 שנים נוספות, התמורה ירדה שוב ל- 12.5 מטבעות, וכך הלאה.
כיום, בשנת 2021, כבר ניכרו באיזור ה-18 מיליון מטבעות (מתוך ה- 21 מיליון שצריכים להיכרות עד שנת 2140), והעמלה שהכורים מקבלים עומדת כרגע על 12.5 מטבעות חדשים, בתמורה לצירוף בלוק חדש לשרשרת הבלוקים.
אז כמו שאתם מבינים, ככל שהשנים יעברו, כמות המטבעות ש"ייכרו" לתוך הרשת תקטן יותר ויותר, כאשר בכל מחזור, הכמות תקטן בחצי מהמחזור שהיה לפניו, כך עד שהמטבע האחרון יכרה בשנת 2140.
כל הרעיון מאחורי השיטה הזו, היא להפוך את הביטקוין למשהו שהערך שלו מוגבל.
כמו שיש בעולם כמות קטנה ומוגבלת יחסית של יהלומים, של זהב, של ברונזה, וכו', כך הביטקוין תוכנן להיות סוג של משאב בעל כמות מוגבלת, שאי אפשר "לייצר ממנו יותר".
זה משהו, שמעלה את הערך של המטבע, ומעניק לו יוקרה, ומבטיח בצורה מסוימת, שעם השנים, יהיה יותר ויותר קשה להשיג אותו.
האם אפשר לרמות את שרשרשת הכרייה ?
אם ננסח את זה בצורה סטטיסטית פשוטה – אז כדי לרמות את הרשת, יש צורך ביותר מ-50% מכוח העיבוד שיש בכל בעולם ביחד, רק כדי לקבל סיכוי של 50% להצליח להקדים את הרשת כולה, ולייצר בלוק אחד בלבד לפני כולם.
למה דווקא 50%? והאם אפשר בכלל להצליח?
אם לצורך הדוגמה, "איציק הרמאי" ינסה לחבל במערכת, הוא יצטרך לייצר רישום "שיקרי", וכך למעשה יהיו במערכת שני רישומים ש"יתחרו" זה בזה, בו זמנית:
1. הרישום התקין (האמיתי)
כלומר, הרישום החוקי והרגיל שכל הרשת הסכימה עליו, שבו גם נוכל לראות שהעסקה של איציק, היא לא חוקית ושקרית.
2. הרישום של איציק הרמאי (השיקרי)
כלומר, רישום שינסה לטעון שהעסקה השקרית של איציק היא דווקא כן חוקית וצריך לקבל אותה לרשימת העסקאות החוקיות.
בכל תרחיש שבו אין לאיציק, לפחות חצי מכוח המחשוב העולמי, הרישום השקרי שלו ייפסל מיד על ידי שאר הרשת, פשוט כי לרשת העולמית, יש רוב מוחץ מולו.
הדרך היחידה שבה יהיה לו את הסיכוי של 50% להצליח, היא להחזיק לפחות בחצי מכוח המיחשוב בעולם כולו.
ודבר נוסף שחשוב לציין פה, זה שאפילו אם איציק יצליח לגייס כוח מיחשוב מטורף שכזה, ויפתור בלוק אחד, לפני כל שאר הרשת ביחד – עדיין מדובר על בבלוק אחד בלבד!
ברגע שהבלוק הבא בתור, יימצא על ידי כורה אחר, ניסיון המרמה של איציק ייפסל מיד וכל הכורים יחזרו לשרשרת הרגילה, המקורית, והעסקה המזויפת תימחק.
כדי ש"השרשרת מזויפת" תזכה, והעברה הבלתי-חוקית באמת תצליח, היא למעשה צריכה לנצח את השרשרת החוקית לא רק פעם אחת, אלא מספר רב של פעמים, ברצף.
האם אפשר לרמות בכרייה ?
אז לסיכום עניין האבטחה, לנסות לרמות את הרשת בכל מה שנוגע לשרשרת הבלוקים, זה לא ממש פרקטי או בר-ביצוע.
אפילו לאנשים בעלי אמצעים מדובר בהרפתקה שיכולה להגיע בקלות להשקעה כספית גבוהה מאוד, שהסיכוי שלה להצליח הוא נמוך מאוד מלכתחילה, כך שפשוט אין שום היגיון בלעשות את זה.
* * *